V budúcom roku by mohli investorom najviac zarábať akcie

27.12.2013 Bratislava

Bratislava 27. decembra (TASR) – Investovanie do akcií bánk či firiem by sa investorom mohlo v budúcom roku vyplatiť. Presvedčení sú o tom viacerí odborníci, podľa ktorých by mohli byť práve akcie najvýnosnejšie.

"Z rôznych tried finančných aktív na rok 2014 preferujeme akcie. Z regionálneho pohľadu budú zaujímavé investície do akcií rozvinutých krajín," uviedol analytik spoločnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Akcie bude podľa odborníkov v budúcom roku nahor ťahať najmä uvoľnená menová politika amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Z pohľadu sektorov by tak mohli rásť akcie bánk, technologických firiem či akcie telekomunikačných spoločností.

V Európe budú musieť banky absolvovať záťažové testy, ktoré majú ukázať, koľko nového kapitálu budú potrebovať, aby boli považované za bezpečné. "Pokiaľ toto testovanie bude robené poriadne, tak môže pomôcť k ozdraveniu bánk a tie by potom mohli začať znovu požičiavať. V takomto prípade by európske bankové akcie mohli zažiť úspešný rok," tvrdí analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros. Zároveň však pripustil, že takéto investovanie nemusí byť najbezpečnejšie, keďže testy môžu dopadnúť aj negatívne, čo by ovplyvnilo i vývoj akcií finančných domov.

Analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak zase verí akciám technologických firiem. "Sektor technologických firiem býva typicky silný pri všeobecnom ekonomickom rozmachu, keďže firmy viac investujú do infraštruktúry," doplnil Tomčiak. Výnosnou investíciou však môžu byť aj akcie zdravotníckych firiem.
 

Vyberte región